15 Aralık 2014 Pazartesi

KIYMALI TANDIR BÖREĞİ


Malzemeler:
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su
  • 40 gramlık mayanın çeyreği
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Arasını yağlamak için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 200 gr. tereyağ
İç malzemesi:
  • 300 gr. kıyma
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
Yapılışı:

     Yoğurt, su, süt, sıvı yağ, maya, tuz, şeker ve yumurtanın akını bir yoğurma kabına koyup karıştırın. Unu azar azar ilave edip (ben 5,5 bardak un kullandım) yumuşak bir hamur yapın. Hamuru 12 bezeye ayırıp 15 dakika dinlendirin. Bezelerin ilk 6 tanesini alın. Birinci bezeyi gözleme yapacak kadar büyüklükte açın. Sıvı yağ ve erimiş tereyağ karışımından sürüp gözlemeyi katladığınız gibi katlayın. İkinci yufkayı da gözleme büyüklüğünde açın, yağlayın ve birinci açtığınız hamuru ortasına koyup gözleme katlar gibi katlayın. İlk 6 bezeyi bu şekilde tamamlayın. İkinci 6 bezeye de aynı işlemleri uygulayın. İlk altılı parçayı alıp merdaneyle tepsi büyüklüğünde açın ve tepsiyi yağlayıp altına koyun. İkinci hazırladığınız parçayı da açın. İç malzeme için soğanı yemeklik doğrayıp kavurun. Kıymayı da ilave edip beraber kavurun. Kıyma kavrulunca ocaktan alın ve baharatları ekleyip karıştırın. İç harcı soğumaya bırakın. Tepsiye yaydığınız hamurun üzerine iç malzemeyi yayın. Açtığınız ikinci hamuru iç malzemenin üzerine yayın. Böreği kesip yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında pişirin.  








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder