14 Aralık 2014 Pazar

ISPANAKLI PEYNİRLİ ÖRGÜ BÖREK


Malzemeler:
  • Yarım kg. ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 250 gr beyaz peynir
  • 1 tutam dereotu
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kuru nane
Hamuru İçin:
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 50 gr. margarin veya tereyağ
  • Yarım paket yaş maya(40 gr)
  • 1 yumurta akı (sarısı üzerine)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 5-5,5 su bardağı un
Üzeri İçin:
  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu
Yapılışı:

       Kuru soğanı yemeklik doğrayın sarımsakları da minik minik doğrayın. Tavaya sıvı yağı koyun. Sarımsak ve soğanları ilave edip kavurun. Soğanlar iyice kavrulunca 1 yemek kaşığı kuru nane ve pul biberi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Sonra yıkanmış ve doğranmış ıspanakları ilave edin. Bir iki kez çevirip ocağı kapatın. Soğumaya bırakın soğuyunca peyniri ve dereotunu  ilave edip karıştırın. Hamuru için süt, sıvı yağ, yoğurt, margarin, sirke, tuz, şeker, maya ve yumurtanın akını bir yoğurma kabına koyup karıştırın. Yavaş yavaş unu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Hamuru iki eşit parçaya ayırın. Hamurun bir parçasını merdaneyle uzunlamasına açın. Hazırladığınız iç harcı da ikiye ayırın. İç harcın birini açmış olduğun ilk parçanın ortasına uzunlamasına yayın. Yanlarından eşit şekilde karşılıklı çizikler atın ve saç örgüsü gibi katlayarak üzerini kapatın. İkinci hamura da aynı işlemi yapın. Yağlı kağıt serili tepsiye koyup 20 dakika kadar mayalanması için bekleyin. Sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin 180 derece fırında pişirin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder