20 Nisan 2015 Pazartesi

LAZ BÖREĞİ


Malzemeler:
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Aldığı kadar un(3-3,5 su bardağı)
Şerbeti için:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 3-4 damla suyu
Kreması İçin:
  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin:
  • 125 gr tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
Açmak İçin:
  • 250 gr buğday nişastası
Yapılışı:
   
    Bir yoğurma kabına yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve sirkeyi koyup karıştırın. Unu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Hamuru dinlenmesi için 10 dakika bekletin. Kremasını önceden yapın ki soğusun. Sütü, pirinç ununu, unu, yumurta sarılarını ve şekeri tencereye koyup karıştırın ve ocağa koyup pişirin. Muhallebi pişince ocağın altını kapatıp vanilya ve karabiberi ekleyip karıştırın soğumaya bırakın soğuturken üzerinin kabuk tutmaması için ara sıra karıştırın.
Hazırladığınız hamuru iki eşit parçaya bölün. Sonra bir parçayı 15 bezeye ayırın. Diğer parçayı da 15 beze yapın. İlk yaptığınız 15 bezenin 1 parçasını tabak altı büyüklüğünde buğday nişastası kullanarak açın. Açtığınız bezeleri üst üste koyarken aralarını nişasta serpin. 15 bezeyi bu şekilde açın ve en üsttekine nişasta koymayın. Açtığınız bezelerin hepsini tepsi büyüklüğünde merdaneyle büyütün. Tepsinin alt tabanına açtığınız parçayı koyun. İkinci 15 li bezeyi de aynı işlemi yapın. İlk açtığınız hamurun arasına soğumuş muhallebiyi yayın. İsterseniz muhallebinin üzerine kırık fındık koyabilirsiniz. İkinci açtığınız parçayı muhallebinin üzerine koyun. Hazırladığınız böreği kare şeklinde kesin. Bir tavaya tereyağı ve sıvı yağı koyun. Tereyağıyını eritip kızınca böreğin üzerine dökün. 170 derece fırında pişirin. Börek pişince fırından çıkarın. Hazırlanan soğuk şerbeti börek biraz ılıklaşınca üzerine dökün. Şerbeti için suyu ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca 15 dakika tutun ve limon suyunu koyup 2-3 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın ve soğutun.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder