9 Kasım 2014 Pazar

AŞURE


Malzemeler:
  • Yarım kg aşurelik buğday
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 kase haşlanmış kuru fasulye
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 200 gr kuru üzüm
  • 150 gr kuru kayısı
  • 1 portakal kabuğu
  • 20 adet karanfil
  • 2 su bardağı süt
  • 5 su bardağı toz şeker
Üzeri İçin:
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Nar
  • Fındık
  • Fıstık
  • Badem
Yapılışı:

      Aşurelik buğdayı ayıklayın. İki üç kere iyice yıkayın. Üzerini geçene kadar su koyup ocağa koyun. Buğdaylar pişince ocağı kapatın. Bu işlemi bir gün önce yapın. Ertesi günü pirinci 3 su bardağı su ile haşlayın. Kuru üzümü de haşlayın. Kayısıları küp küp doğrayın. Büyük bir tencerenin içine haşlanan buğdayları, pirinçleri, nohutları ve fasulyeleri koyun. Suyunu da ilave edip kaynamaya bırakın arada devamlı karıştırın ki dibi tutmasın. Haşlanmış kuru üzümün suyunu süzüp ekleyin. Portakal kabuklarını küp küp doğrayın. Bir tencereye koyun kaynatın. Kaynamaya başlayınca suyunu süzün bu işlemi 3 kez tekrarlayın ve aşureye ilave edin. Kayısıları da minik minik doğrayın ilave edin. Sonra sütünü ve karanfilleri ekleyin. Karıştırarak pişirmeye devam edin. Bütün malzemeler pişince şekerini ilave edin. Şekerini kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Eğer aşureniz çok sulu olduysa bir iki kaşık nişastayı su ile sulandırıp içine döküp karıştırabilirsiniz. Aşureyi kaselere koyup üzerine tarçın serpip ceviz, nar, fındık, fıstık ile süsleyip servis edin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder