4 Nisan 2014 Cuma

PIRASALI BÖREK

Malzemeler:
  • 4-5 adet pırasa
  • 150 gr beyaz peynir
  • 1-2 kaşık ince bulgur
  • 5 adet yufka
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Sıvıyağ
Sosu için:
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
  • Susam
  • Çörek otu
Yapılışı:

    Pırasaları ince ince kıyın, yıkayın ve suyunu süzdürün. Bir tavaya sıvıyağı koyun. Kıyılmış pırasaları üzerine ilave edin. Pırasalar yağda sotelenince bıraktığı suya göre ince bulguru ilave edin ve ocağı kapatın. Pırasalar soğuyunca peyniri, tuzu ve karabiberi ilave ederek karıştırın. Yufkanın bir tanesini düz bir zemine yayın. Sos için verilen yumurtayı, sütü ve sıvıyağı bir kap içinde karıştırın. Yufkanın üzerine bu karışımı sürün. Gözleme katlar gibi önce üst kısmından katlayın sonra alt kısmından katlayın. Katladığınız yerlere sostan sürün. İki yanlardan da katlayın. Oluşan şekil kare şeklinde olacak. İç harç konulacak yere sos sürülmeyecek. Kare şekline getirdiğiniz yufkayı dörde bölün. Ortasına hazırlamış olduğunuz pırasalı harcı koyun ve bohça katlar gibi katlayın. Katlanan kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörek otu serpin. 180 derece fırında pişirin. Bu böreği farklı iç malzemesi hazırlayıp yapabilirsiniz. Pırasanın içine kıyma ve havuç ekleyerek de yapabilirsiniz. Kıymalı ve havuçlu yaparsanız peynir ve bulgur kullanmanıza gerek yoktur.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder