5 Ocak 2015 Pazartesi

TAVUK DOLMASI


Malzemeler:
  • 1 adet bütün tavuk
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 adet kuru soğan
  • 20 adet kestane
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket tavuk ciğeri
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tutam tarçın
  • Karabiber
  • Tuz
Tavuğun Üzerine Sürmek İçin:
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:

       Tavuğu yıkayıp tencereye koyun. 4 su bardağı su koyup 15 dakika kaynatın. İç pilavı için kuru soğanları yemeklik doğrayıp pilav yapacağınız tencereye koyun. Sıvı yağı ve tereyağı da ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Dolmalık fıstığı küçük bir tavada kavurun. Kuş üzümlerini bir cezvede haşlayın. Tavuk ciğerini doğrayın ve ayrı bir tavada kavurun. Kavrulan kuru soğanlara pirinci ekleyin. Biraz soğan ile pirinci kavurun. Fıstık ve kuş üzümünü de ekleyip karıştırın. 3 su bardağı tavuk suyunu da ilave edip ocağın altını kısın. Kestaneleri enine çizikler atıp bir tavaya koyup kavurun. Hafif kavrulunca yarım çay bardağı su koyup tavanın kapağını kapatın ve ocağın altını kısın. Suyunu tamamen çekince ocağı kapatın. Kestanelerin kabuklarını temizleyin. Kabuklarını soyunca bir tencereye su koyup kaynatın. Kaynayan suya kestaneleri atıp kaynamaya başlayınca 5 dakika kaynatın ve ocaktan alın. Pilav pişince içine kestane ve ciğerleri koyun. Yenibahar, karabiber ve tarçını da ekleyip karıştırın. Maydanozunu da ince ince kıyıp pilava ilave edin. Pilavı demlendirin. Haşlanmış tavuğun içine hazırladığınız iç pilavı doldurun. Kalan pilavı yanında servis yapın. Bir kasede bal, sıvı yağ, limon suyu, toz biber, tuz ve erimiş tereyağ karıştırılıp tavuğun üzerine sürün. 150 derece fırında üzeri önce fırın kağıdı ve folyo ile kapatılıp 1 saat pişirilir. Sonra üzerini açıp kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder