2 Ekim 2015 Cuma

KARPUZ KABUĞU REÇELİ


Malzemeler:
  • 2 kg. karpuz kabuğu
  • 1 kg. toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 3-4 adet karanfil
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
Kireç Kaymağı İçin:
  • 250 gr. sönmemiş kireç
  • 5 litre su
Yapılışı:

      Karpuzun yeşil kabuklarını soyup küçük parçalar halinde kesin. Kireç kaymağını doğradığınız karpuz kabuklarının üzerine çıkana kadar koyun ve bir gece bekletin. Ertesi gün kireçli suyu süzüp bol temiz suyla 7-8 kez karpuz kabuklarını yıkayın. Suyunu süzdürmek için bir süzgüye koyun. Bir tencereye şekeri koyun ve üzerine suyu ekleyin. Kabuk tarçını ve karanfilleri ekleyip ocağa koyun. Şeker eriyince karpuz kabuklarını ekleyin. Karpuz kabukları kaynamaya başlayınca 15 dakika kaynatın ve altını kapatın. Tamamen soğuyunca tekrar 5 dakika kaynatın ve ocağın altını kapatıp yine soğutun. Soğuyan reçelin tekrar altını açıp kaynamaya başlayınca limon tuzunu ekleyip 10 dakika daha kaynatın, ocağı kapatıp bir tepsiye koyun ve güneşe koyun. 2 gün güneşte bekletip kavanozlara koyun. Bu karpuz kabuğu reçelinin diğer reçellerden farkı çok sulu olmaması ve şekerleme tarzında olması.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Kireç Kaymağının Yapılması:

     Büyük ve geniş bir kabın içine sönmemiş kireci koyun üzerine 5 litre suyu ekleyin ve bırakın. Kireç tamamen çözününce karıştırıp bir gece bekletin. Ertesi gün üzerindeki biriken temiz suyu bulandırmadan alıp süzün. Kireç kaymağınız kaldıysa başka reçellerde kullanmak üzere cam şişelere koyup saklayabilirsiniz. Bu suyu ceviz reçelinde, kabak reçelinde ve patlıcan reçelinde de kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder